2011, Nordkapp

Dagbog fra Cykeltur til Nordkap, en cykeltur på 3.450km gennem Sverige og Norge fra 23/5 til 30/6-2011:

Dag 1 – Mandag den 23.maj 2011 – Fra Dragør til Lagen:

Afgang  kl 6.30. Anette og og et par naboer vinker farvel og ønsker go tur. – Vejret er rigtig dejligt her til morgen. Solen skinner, fuglene synger.

Jeg kører gennem København. Først ad Amagerbrogade og over Christianshavn. Masser af cykelister på vej til arbejde. De ser travle ud med tasker og musik i ørerne. Jeg er bare på vej til Nordkapp! !

Videre over Holmens Kanal og Nyhavn.  Ad Toldbodgade hvor jeg kigger op til Palæ-vinduerne på Amalienborg – gad vide hvad de deroppe skal lave i dag?. Ved Strandpromenaden er der vejarbejde og afspærringer, så jeg må trække cykel og anhænger op og ned ad trapper i en lille park for at komme forbi. Gennem Hellerup og langs med vandet ved Charlottenlund.

Kurt og jeg mødes som aftalt på parkeringspladsen ved Dyrehaven. Her får vi også selskab af Carl Erik, som kørte til Nordkapp i 2009. Han følger os på vej videre op ad Strandvejen. Ved færgen i Helsingør står Kurts kæreste, Inga som Kurt får sagt det sidste farvel til. Jeg siger tak for følgeskabet til Carl Erik og så  suser vi om bord på færgen. Efter Hälsingborg går det hurtigt nordpå ad den gamle hovedvej “R-1” godt hjulpet på vej af en frisk medvind. 

Et par småpauser undervejs – ellers må vi sige det er en stille dag på kontoret. Turen forløber stille og roligt. Vi er godt på vej. Det er fantastisk og mærkeligt. Der er langt endnu. Men vi er igang. Godt igang.

Ved 17-tiden er vi fremme ved vandrehjemmet i Lagan, ca 10 km nord for Ljungby. Det blev til ialt 203 km i dag, med en gennemsnitsfart på 23,6 og en netto køretid på 8 en halv time. 

Efter indlogering på vandrehjemmet er det tid til at købe ind til aftensmaden i det lokale supermarked. Aftensmaden nydes i køkkenet på vandrehjemmet.

Den første dag er vel overstået. I morgen venter der 180 km og vejrudsigten lover regnbyger – øv! Vi sover godt.

Dag 2 – Tirsdag den 24. maj 2011 – fra Lagan til Hjo:

Dagens etape går nordpå videre ad den gamle “R1” mod Jønkøping. Derefter langs vestsiden af Vättern. Ca 180 km. Det er regnvejr så det bliver en “spændende” tur. Lige om lidt vil vi kaste os ud i det!!

Som sagt – Turen i dag starter med regn, men hen ad formiddagen klarer det dog lidt op med få byger. Vi spiser frokost i det grønne i dejlig solskin.

Omkring Taberg og Jønkøping har vi et par gevaldige bakker, som vi kæmper os op ad. Der venter nok flere af samme slags forude.

Det er også ved Jønkøping vi har turens første fejlkørsel. Vi kommer ud på en meget trafikeret motor-trafikvej. Her er ikke sjovt at køre med de store lastbiler tæt på os. Vi må køre fra og finder med lidt besvær og nogle omkørsler ud på landevejen langs med Vestsiden af Vättern.

Ellers forløber dagens etape godt. Vi har en frisk vind – enten fra siden eller med os.

Lige før Hjo får vi en ordentlig haglbyge, så vi er godt våde da vi ved aftenstid ankommer til vandrehjemmet i Hjo. 

Vandrehjemmet er indrettet i “sommerfuglehuset” smukt beliggende lige ud til Vattern. 

Et tiltrængt bad og snart er maden klar. Vores tøj hænger til tørre overalt!

176 km blev det til i dag. Vi har nu allerede kørt 1/10-del af turen.

Dag 3 – Onsdag den 25. maj 2011 – fra Hjo til Nora:

I dag har vi planlagt at køre ca 170 km. Turen går nordpå forbi den lille sø “Unden” og videre til Askesund der ligger nord for Vättern. Vi har bestilt overnatning på vandrehjemmet i Nora, der er indrettet i nogle gamle togvogne. Jeg håber bare vi får en sovekupe!!!

Og vejret: Ja lige nu er det sol og blæst men der er truende skyer i det fjerne. 

Inden længe kører vi ind på de svenske cykelleder, som er “fine afskiltede cykelruter på mindre befærdede veje, gennem smuk svensk natur”.

Og her bevæger vi os ind i ukendt landskab for indtil nu har vi kørt på kendte veje. 

Vi gør holdt ved “Göta-kanalen” i “Fosvik” og kigger lidt på slusen.

Dagens tur bliver på 182 km i stærk blæst mest fra siden og i ryggen. I stærk sidevind er det ikke sjovt at køre med traileren som er meget vindfølsom. 

Dagens etape forløber ok – der er dog en del voldsomme bakker. Ialt bliver det idag til 1550 højde-meter.  Vi har turens 2. fejlkørsel og det er lige før vi farer vild på grus- og jordvejene i de dybe svenske skove.

Kurt er træt til sidst så jeg må suse i forvejen og jeg når frem til vandrehjemmet lige inden det lukker kl 19. Vandrehjems-mutter står og kigger efter os.

Det blev til en lang dag på de svenske landeveje. Vi har nu kørt ialt ca 550 km = 1/6-del af turen. 

Der er ikke meget plads i togvognene og i vores sovekupé. Vi skal også have tørret vores tøj, der igen er blevet meget vådt. 

Aftensmaden indtager vi i spisevognen. Jeg har fået overkøjen i den lille sovekupé, hvorfra vi har en rigtig flot udsigt over søen.

Dag 4 – Torsdag den 26. maj 2011 – fra Nora til Borlänge:

Jeg har sovet dårligt i nat – Kurt har snorket i underkøjen.

Pladsen har været lidt trang her i vores kupé på vandrehjemmet. Og der har været koldt i togvognen i nat så vores tøj er ikke helt tørt.

Kurt klager over at han har ømme ben. 

Morgenmad i spisevognen.

I dag går turen videre nordpå i Sverige. På et tidspunkt vil vi køre ind i det  rigtige Sverige –  “Dalarne”! 

Der skulle være 130 km til næste vandrehjem i Borlänge.

Vejret tegner til at blive – godt! Solen skinner i hvertfald. 

Kl 9:00 starter vi ud fra Nora i 10 graders varme, i dejligt solskinsvejr og vindstille. Gennem flotte bakkede landskaber og langs store søer. 

Lige før frokost når vi et stykke vej hvor vi må køre 15 km på en vej med grus/skærver. Det er altså ikke sjovt at køre på med trailer og flere stigninger på over 12% – men vi kommer da igennem det. Store skove, store marker, store huse og gårde med langt til naboer. Og masser af søer. På et tidspunkt løber en ulv?? forvillet foran mig på vejen inden den tager flugten ind i den dybe skov.

Liljekonvaller er det typiske bunddække i skovene heroppe.

Turen bliver igen lidt længere end forventet. På et tidspunkt må Kurt ind på en campingplads for at få ekstra vand og et par colaer. 

Vi følger fortsat de svenske cykel-leder og det fungerer fint også med afskiltningen.

Ret hurtigt finder vi vandrehjemmet i Borlänge. Det ligger i et meget “spændende” bolig-område! De er i hvert fald meget solbrændte dem som bor i området!!!! Vi får vores cykler ind i vores lille lejlighed så de er i sikkerhed.

Kurt er træt, så jeg går ud for at finde en butik, hvor jeg kan købe ind til vores aftensmad. Det lykkes efter at have spurt de “lokale” om vej nogle gange. Det blir´ til hakkebøf med ris og gulerødder.

Dagens etape blev på 155 km og ca 1.100 højdemeter. 

Vi har taget nogle lange etaper her i starten men nu skulle det være slut med det. I morgen kører vi til Mora – en tur på ca 110 km +/- !!

Dag 5 – Fredag den 27. maj 2011 – fra Borlänge til Mora:

Det regner !! I dag skal vi ikke køre langt ! Men det regner voldsomt og det er kun 8 graders varme. Vindstille. Nåh – på med regntøjet og op på hesten. 

Og der skulle jo være så kønt ved Mora og Siljan søen. 

Vi følger fortsat de svenske “cykel-leden”. I starten af turen meget regn. Senere dør det lidt ud og den sidste del at turen kører vi i tørvejr.

Storslået landskab her i Dalarne. Smukke byer med flotte huse. Dalarne er noget helt specielt. Vi tager det stille og roligt. En ren afslapnings-etape.

Kanon flot tur langs Siljan-søen og det sidste stykke ind til Mora.

108 km som bliver kørt på 5,30 netto. Kl 16:00 ankommer vi til Mora.

Vi finder hurtigt vandrehjemmet – troede vi. Der er lukket, og efter en halv times venten finder vi ud af at vi venter et forkert sted. Vi må afsted igen og finder receptionen et andet sted i byen. Her møder vi også en ældre herre fra Belgien, som også er på vej til Nordkapp på en lige så gammel cykel. Han vil køre derop ad “Indlandsvejen”.

Vi har valgt at blive her i Mora til søndag morgen, så i morgen bliver der tid til at kigge på vores køretøjer og udstyr samt selvfølgelig afslapning. Vi må jo også kigge lidt på byen.

Vi har vandrehjemmet næsten for os selv. Vi handler i byen og indtager en overdådig middag bestående af Kylling og ris – med øl til – vi har jo fri i morgen !

Dag 6 – Lørdag den 28.maj 2011 – Hviledag i Mora:

På sådan en hviledag er det tid til en status over turens forløb indtil nu:

Vi har kørt 825,2 km. Netto køretid 38 timer. En gennemsnitsfart på 21,62. Jeg har forbrændt 25.706 kalorier og haft en gns puls på 117 bpm. 

Turen er gået smertefrit indtil nu uden kriser af nogen art. Jeg er helt frisk, så det ser rigtig godt ud for det videre forløb. Kurt ser også frisk ud. 

Cykel har det fint og anhængeren er nem at køre med, det er kun på de store stigninger at man mærker anhængeren. Nåh ja – og så selvfølgelig i stærk sidevind. 

Jeg synes at jeg har fået pakket fornuftigt hjemmefra. Har ikke manglet noget og synes heller ikke at jeg har fået for meget med. Alt det medbragte udstyr har jeg pakket i små snøre-poser I forskellige farver og det fungerer rigtig fint når jeg skal pakke ud og ned hver dag. 

Forplejningen klarer vi dag for dag med indkøb når vi er nået frem til bestemmelsesstedet. Også det fungerer fint. 

Overnatningsstederne er Indtil nu foregået på vandrehjem af varierende standard – og priser. Men det har været godt. 

Så indtil nu har alt fungeret perfekt. 

I går da vi ankom her til Mora traf vi en ældre herre fra Belgien på en ældre cykel med cykeltasker. Han er også på vej til Nordkapp, men han kører gennem Sverige ad indlands vejen og videre gennem Finland. Han regner med at være der på samme tidspunkt som os, så måske møder vi ham igen. 

Mora, hvor vi er nu, ligger smukt ved Siljan-søen. Byen er målby for det berømte “Vasa-loppet”.

Sov længe. Derefter en gåtur i byen og ose på gågaden. Handle til aftensmad. Vasa museet er lukket. Jeg vil også købte en “dalar-hest” men denne butik er også lukket. 

Koldt vejr med småregn. Kurt skal hele tiden op på torvet  og vinke til Inga fra et Web-camera !! ??

En flok Polakker flytter om eftermiddagen ind på vandrehjemmet De har svært ved at holde sig væk fra vores cykler. De er både møg-irriterende og meget støjende.

Aftensmad: Frekadeller af oksekød med pasta. 

Dag 7 – Søndag den 29. maj 2011 – fra Mora til Sälen:

Dagens etape bliver ikke så lang. Vi skal følge vejen langs “Vasa-løbs-sporet” fra Mora til Sälen. En strækning på ca 90 km, men det går en del opad. Vejret: Det regner, så det blir igen faktor 0 igen. Og så ser det ud til modvind – for første gang!!

Småregn på starten af etapen. Det holder dog ret hurtig op. Derefter overskyet med enkelte solstrejf. Et par kraftige stigninger under vejs og en frisk modvind.

Her er masser af øde skovstrækninger og flotte udsigter. En lille jernbane løber også langs vejen.

Jeg kører lidt i forvejen nogle gange på bakkerne og venter derefter på Kurt.

Frokosten holdes på en lille bakketop ved “Vasa-lops-sporet”.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til vandrehjemmet – Hemfjällsgården. Her er låst, men jeg har aftalt med Lena, som bestyrer vandrehjemmet, at jeg skal ringe og få koden til dørlåsen. Hun er på besøg hos sin mor og kommer først hjem sidst på aftenen. Vi har hele huset for os selv. En fint og spændende sted. Her er meget fint og rent, og vi skal have tøfler på når vi går rundt i huset.

Efter at vi har pakket ud kører vi ind til Sälen for at handle til vores aftensmad og morgenmad. Det er lige 15 km ekstra frem og tilbage !!

Der er stadig lidt sne tilbage på bjergtoppene heroppe.

Efter aftensmaden, kyllinge-fillet med kartofler og tomater, var der afslapning i dagligstuen med kaffe og kager. Derefter var det sengetid. Lagenposen blev indviet.

Dagens etape: 98 km. Netto køretid på 5.30 med en gns hastighed på 18.8 – I morgen kører vi ind i Norge.

Dag 8 – Mandag den 30. maj 2011 – fra Sälen i Sverige til Trysil i Norge:

Morgenmad med morgenhygge i køkkenet sammen med Lena, som vi endelig får hilst på. Hun hører interesseret på vores beretninger om vores tur. Ved afgangen tager hun en masse billeder af os. Billeder som hun vil bruge som reklame for vandrehjemmet. Hun lover at sende billederne til os. 1000-tak for et dejligt ophold, Lena.

Dagens etape er kort og kontant. Vi skal over fjeldet her ved Sälen og ned over den svensk/norske grænse. En tur på 80-90 km med en hel del højdemeter.

Efter at vi passerer startstedet for Vasa-loppet går det opad og det bliver det ved med i mere end 10-12 km. Vejret er fint, men her er koldt på fjeldet. Skibakkerne og hotellerne her ved Sälen er tomme, alt ser forladt og øde ud, der er heller ikke meget sne tilbage, sæsonen er vist slut. Det er en fantastisk flot tur over fjeldet.

Kl 13:10 passerer vi grænsen – vi holder frokost ved grænse-stenene. Vi har nu kørt 925 km.

Kl 18:30 ankommer vi til Trysil og finder vores campingplads som ligger lige ud til elven neden for en af de store skibakker heroppe. En fantastisk udsigt. 

En lidt tarvelig hytte med bad og toilet i en bygning 50 meter væk. Vi handler for første gang i Norge og det er ikke billigt!!! Uha-uha !! Aftensmad består af rugbrød med pålæg mens regnen vælter ned udenfor.

Dag 9 – Tirsdag den 31. maj 2011 – fra Trysil til Sømådal:

08:30 – Godmorgen Trysil. Godmorgen regnvejr og kulde. Forude ligger vel godt 110 km landevej og venter på os. Vi følger dalene og elvene ad rute 26 og vi forventer ikke de store bakker i dag. Vores mål, Sømådal ligger ca 30 km sydøst for Røros.

Kurt må lige en tur i Nordea inden afgang fra Trysil – der er sgu dyrt i Norge!

Det regner kraftigt – ikke de store bakker, det går bare jævnt opad hele tiden. Masser af søer, brusende elve og fosser – og regnvejr – vand alle steder.

Frokosten indtages i ly for regnen i et bus-skur, disse skure er også gode til vores pauser. 

Vores overnatningssted, Jomsgårdens Feriecenter ligger 6 km nede ad en hullet grusvej. Vi handler i en lokal landhandel inden vi drejer ned mod feriecenteret. Kl 17:00 ankommer vi til vores campinghytte. Nu er det tørvejr. 

Da jeg står af cyklen får jeg forstrækning i ryggen. Det går heldigvis hurtig over efter at jeg har siddet lidt og sundet mig.

Campinghytten er flot beliggende med bjerge til den ene side og en fiske-sø til den anden. Her er bumstille og meget øde.

Dagens tur blev på 123 km – gns-fart 20,6 km/t. Opad hele vejen, fra 300 meter over havet til 700. 

Der hænger tøj til tørre alle steder i hytten, vi et blevet total gennemblødte på dagens etape. De lokale siger at det bliver bedre vejr i morgen!!! Hytten er ok, og vi har eget bad og toilet. Luksus. Det er godt at være den første der bader. Det er jeg. Der var ikke mere varmt vand til Kurt!

Aftensmaden står Kurt for: Pyt-i-pande.

En lille aften gåtur forbi køerne på engen og ned til søen – det småregner. Så er det sengetid.

Dag 10 – Onsdag den 1. juni 2011 – fra Sømådal til Stugudal:

Start i flot solskinsvejr kl 9 fra Sømådal. En træg start. Jeg har ingen energi i benene, måske mangel på samme i aftensmaden fra i går? Jævnt terræn mod Røros. Flotte udsigter undervejs til sneklædte bjergtoppe. Frokost i Røros. 

Sidste mulighed for at handle inden vores overnatningssted er Coop i Brekken. Og efter Brekken kommer de helt store oplevelser. Vi ser flere rensdyr og måske en elg? Desværre forsvinder den inden jeg får kameraet frem. 

Det går bare op og op med flere lange 8-10% stigninger. På bakkerne kører jeg fra Kurt, han hænger bagude og jeg må vente adskellige gange. 

Vi fortsætter op over trægrænsen til 900 m/oh. Der er en fantastisk udsigt heroppe til de norske sneklædte fjelde. Bevoksningen består nu af små krogede birketræer og små-fyr. Og blomstrende anemoner.

Det sidste stykke mod Stugudal Camping går det brat nedad over 5 km. Der er fart på cyklen. Jeg når op på 54 km/t. 

Ankomst til campingpladsen kl 18.00. En pæn lille hytte uden bad og toilet, som dog ligger 50 meter væk. Jeg er selvfølgelig igen først i bad. Derefter laver jeg pasta og kødsovs med brune bønner fyldt med proteiner. Det smager himmelsk. Og det giver energi !!

Dagens etape blev på 156 km med en gns fart på 20,6 og små 1000 højde-meter. Og uden regn !!

Her fra Stugudal er der små 150 km til Trondheim. Om vi kører helt til Trondheim i morgen har vi endnu ikke bestemt. Det kommer lidt an på vejret. Lige nu styrt-regner det.

Dag 11 – Torsdag den 2. juni 2011 – fra Stugudal til Trondheim:

Afgang fra Stugudal Camping kl. 9:30. Den første del af turen kører vi forbi barske fjeldområder og sneklædte bjerge. Senere gennem flotte grønne dale med brusende elve langs vejen og med høje bjerge på begge sider af vejen. Vi passerer masser af vandfald.  Anemonerne blomstrer i skovbunden.

Under vejs beslutter vi os for at køre helt til Trondheim og jeg ringer og bestiller et motel-rum på Vikhammar Camping i Trondheim. Der var desværre udsolgt på Flakk Camping.

På en rasteplads nær Selbusøen holder vi frokostpause. 3 ældre norske damer holder også pause her. Jeg vinker til dem nogle gange, og de bliver nysgerrige og kommer hen til os. De synes det var helt fantastisk, at vi fra det flade Danmark kan finde på at cykle gennem Sverige og Norge – helt til Nordkap.!

Snart skifter landskabet igen karakter og bliver til åbne marker, gule marker – mange foto-stop. Ud på eftermiddagen kommer vi ud til Trondheim-fjorden nær Trondheim lufthavn, Tværnes.

Vi føler os begge godt brugte nu. Der har været mange højdemeter på dagens etape – til trods for at vi startede i 600 meters højde og nu befinder os ved havoverfladen. Det sidste stykke langs fjorden kører vi i et behersket tempo. Mine ben er meget trætte og jeg har ondt i røven!  Der er nogle gevaldige bakker langs fjorden. 

Endelig når vi frem til Vikhammar Camping ca. 10 km øst for Trondheim. Det er blevet til 123 km i dag. Vejret har været fint – overskyet med solstrejf.

Vi får ændret det bestilte motel-rum til en campinghytte med et “lille køkken” og bad og toilet i nærliggende fælleshus. Pris NOK 750 pr. dag. Vi lejer hytten for to dage. I morgen vil vi holde fri og lege turister i Trondheim. Men aller først skal vi vaske og tørre tøj. Det trænger!! Vi kan dog ikke få vaskemaskinerne til at virke, så vi må udsætte projektet til i morgen.

Aftensmaden indtager vi på et nærliggende Pizzaria med norsk øl til. En mærkelig gut vandrer rundt på restauranten. Det viser sig at han er dansker – fra Køge. Han er også på cykeltur til Nordkapp. Han har dog fået stjålet sin cykel!? Han er meget mærkelig. Vi prøver at undgå ham.

Tilbage på Motellet/campingpladsen hvor vi drikker kaffe i receptionen og surfer på internettet.

Dag 12 – Fredag den 3. juni 2011 – Hviledag i Trondheim:

Vi kan stadig ikke få vaskemaskinen til at virke, men receptionen har lovet at vaske og tørre vores tøj – skønt.

Derefter var det tid til at handle i den lokale Rema-1000, overraskende nok til helt fornuftige priser.

Så af sted med bussen til Trondheim. Overskyet vejr med småregn og kun 10 graders varme. Der er masser af politi i byen! Men det er politiorkestre af mange forskellige slags, så der er virkelig musik i byen. 

Trondheim er en rigtig hyggelig by med masser af skønne gamle træhuse og en stor flot domkirke. Vi slentrer rundt i byen, nyder musikken og kigger på livet i byen.

I et indkøbscenter ved byens torv får Kurt købt et nyt kort til sit kamera og en ny kædelås til erstatning for den som sidder uhjælpelig fast på hans trailer.

Så får vi begge hævet penge i den lokale Nordea. På torvet nyder vi en sandwich og en cola inden vi tager bussen hjem til vores hytte på Vikhammar Camping.

Hjemme igen får vi pudset og smurt vores cykler og trailere så de er klar til morgendagens strabadser. Og så er vores tøj færdigvasket og tørret. Jeg synes det er krøbet lidt !! ??

Aftensmaden består af laks, pasta og broccoli. Aftenkaffe i receptionen med kager og så surfer vi gratis på nettet.

En tiltrængt hviledag. Også for vores cykler.

Lidt status på turen: Vi har indtil nu kørt 1.409 km på 67 timer og 15 min. Gns farten har været ca 20.5 km/t.  Vi er begge på toppen og klar til de resterende ca 1.900 km !!!?

I morgen skal vi med færgen fra Flakk til Rørvika der ligger på den anden side af Trondheim-fjorden. Vi skal i morgen nå til en lille by der hedder Straumen. Derefter hedder det Namsos. 

Dag 13 – Lørdag den 4. juni 2011 – fra Trondheim til Steinkjer:

Det har været et forfærdeligt uvejr i nat med storm og styrt-regn – uha-uha. Og strømmen er gået i vores hytte – så kan vi ikke lave kaffe og heller ikke få blødkogte æg – mer’ uha.

Afgang fra Vikhammar Camping kl 8:40 efter et hurtigt morgenmåltid.  Det regner stadig og blæser og blæsten er imod os på vej mod Trondheim og til færgen i Flakk.

Igennem Trondheim spørger mange interesseret til vores trailere. Der bliver også tid til både tisse-pause og fotostop trods regn og blæst. Vi finder hurtigt vejen mod Flakk og færgen. Kl 11:00 er vi med færgen og det er gratis for cykelister at tage færgen. Sådan!

På den anden side af Trondheim-fjorden er det stadig regnvejr på det første stykke men nu har vi da vinden i ryggen. Efter et stykke tid bryder solen dog frem. Vi følger vejen langs kysten – super flot.

Undervejs langs fjorden ringer jeg og bestiller aftenens overnatning. Den oprindelig bestilte overnatning ligger et helt andet sted i Norge, men vi får reddet situationen!! Vi skal godt nok køre væsentlig længere end planlagt.

Ved Laksvik er der vejarbejde og på grund af dette vejarbejde er vejen normalt spærret, dog ikke i week-enden – så vi kan heldigvis køre igennem vejarbejdsområdet, hvor vejen over en længere strækning består af løse skærver og klippestykker. Lige idet vi slipper ud af vejarbejdsområdet hopper min kæde af forreste klinge og sætter sig uhjælpelig fast mellem klinger og cykelstel. Det tar’ mig næsten en halv time at få kæden fri!!

Kort efter starter dagens bjerg-etape. Over en strækning på 10-15 km går det opad med stigninger på op til 10%. Masser af løse får på vejen og lyden af fåre-bjeller høres overalt.

Frokosten bliver indtaget på toppen af en større stigning.  Dagen byder også på turens første tunnel og høj-broen ved Skamsund.

Kl 19:00 når vi frem til Steinkjer hvor vi handler. I Steinkjer har vi besvær med at finde vejen mod Føllingstuga, hvor vi har bestilt overnatning. Vi spørger om vej, men det er ingen succes, den foreslåede vej ses ikke at eksistere og vi må vende om. Efter lidt tid finder vi endelig den rigtige vej. Noget af vejen er grusvej gennem en mørk skov. 

Kl. 21:00 når vi omsider frem til vores overnatningssted: Føllingstuga Camping. Der er lørdags-bil-bingo på den nærliggende kro kan vi høre. Det er lidt lyst endnu – solen går først ned kl 23:15 !

I campingpladsens restaurant får vi serveret en dejlig gryderet med dertilhørende øl. Og så er der lørdags-bal på campingpladsen med musik og dans!!!

Vi har fået et lille hyggeligt rum med dobbeltseng! – og dyner!! Toilet og mønt-bad i kælderen.

Det blev en lang dag og en lang tur på 166 km og med 1600 højde-meter.  Vi er godt brugte begge to. Og trætte. Vi har kørt væsentlig længere end planlagt. I morgen venter til gengæld en kort etape til Namsos. Og i morgen er det Simons fødselsdag. Så plejer det at blive godt vejr.

Dag 14 – Søndag den 5. juni 2011 fra Steinkjer til Namsos:

Godmorgen Simon, tillykke med fødselsdagen, og som sædvanlig på din fødselsdag er det skønt vejr, fuld sol og vindstille. Det blir’ vist de korte bukser i dag.

Dagens etape er kort (vi kørte jo lidt forud i går).  Der er 76 km til Namsos.  Vi har sovet længe – mest Kurt ! Afgang fra Føllingstuga Camping her nord for Steinkjer kl 10.30. Folk kommer og ønsker os fortsat go tur.

Vi finder hurtigt ind på Rv17. Vi kører gennem grønne landbrugsområder omkrandset af høje grønne fjelde.  Lidt småbakker – ikke noget særligt.

Og så – endnu et lille uheld. Det samme som skete i går. En kæden der hopper af og sætter sig fast. Denne gang er det Kurt’s cykel. Vi baksede med den i næsten en time inden vi får den klaret.  Frokost ved en lille sø. Her er borde og bænke og måger der jager strandskader.

Ved 16-tiden når vi frem til PlusCamp lidt uden for Namsos.  Vi får en ok lille hytte under de høje fyrre- og birke-træer med bad og toilet 100 meter væk.  Lige uden for campingpladsen ligger Namsos flyveplads. Det er søndag og butikkerne har lukket, men vi kan købe brød på campingpladsen så aftensmaden består af brød og pålæg.

Dag 15 – Mandag den 6. juni 2011 – fra Namsos til Vennesund:

Afgang fra campingplads kl 8.50 hvilket senere skulle vise sig at være 10 min for sent !!!!!

Vi må uden om tunnellen i Namsos som er lukket for cykler. Vi må op over bjerget syd for Namsos og så videre ud på rute 769 der går langs med kysten. Solen skinner. Det er varmt og vi må ha’ de lange bukser og trøjer af.

Her er fantastisk kønt med klipper skov bakker vand broer og havblik. Den ene flotte udsigt efter den anden. Det er helt utroligt. Sikke en tur.

Vi skal nå færgen kl 12:00 fra Lund til Hofles. Vi bør kunne nå det hvis vi træder til. Men under vejs er der 2 gange større vejarbejder og mange høje bakker og Kurt sakker bag ud. På et tidspunkt må vi også holde for rødt lys for at komme over en smal bro. Så ak-ak og ak – vi kommer 10 min for sent til færgen. Vi kan se den ude i fjorden – ØV!!! Næste færge er først kl. 14:30 for det er jo sådan at her i Norge holder færgerne 2 timers frokostpause. 

Så nu sidder vi her i Lund og er sure. På den anden side venter yderligere 80 km og en færge mere. Det blir vist igen en lang dag på cyklen. Men ok – vejret er pt dejligt. Og nu er der frokost. Vi må nyde vejret og udsigten.

Efter færgeoverfarten skifter vejret. Først overskyet, senere regn! Regn hele eftermiddagen og masser af bakker. Alligevel er her sgu kønt. Vi er pis-våde. Og det værste er, at den eneste butik vi møder på ruten er lukket, så vores indkøb til aftensmaden glipper vist. Måske vi kan købe noget på Campingpladsen i Vennesund.

I Holm når vi færgen, som sejler os til Vennesund og kl 21:00 lander vi på campingpladsen. Vi får en lille hytte med græs på taget. Men mad kan vi ikke få eller købe noget af. Det eneste vi kan få er en liter mælk der er 14 dage over sidste salgsdato.

Aftensmad: Madrationering bestående af lidt suppe og 2 1/2 stykke brød med lidt pålæg. Så er der en skive til hver i morgen tidlig. Mælken smider vi ud. Uden for på græsset sidder en lille ræv og kigger ind på os med bedende øjne, den tigger vist, men vi har ikke noget mad til den!!

Vi tørrer tøj på livet løs. Det bliver nok vådt igen i morgen for der loves også regn i morgen.  Snart må vi krybe til køjs med rumlende maver.  Men inden skal vi igennem det høje våde græs hen til bade- og toilethuset bag vores hytte. Og ræven sidder udenfor endnu og kigger.

138 km blev det til i dag med en gns fart på 19,2. – Sikke en dag – jeg er sulten !!!!

Dag 16 – Tirsdag den 7. juni 2011 – fra Vennesund til Sandnessjøn:

Klokken er 08:00 og vi spiser det sidste mad vi har! Det er overskyet men tørvejr lige nu. Forude venter 110-120 km. og 2 færger. Den første kl 13.15 den når vi. I dag når vi færgen. Det skal vi.

Efter 15 km kørsel møder vi en Coop, der har åben. Her køber vi yoghurt, varme rundstykker, kager og mælk. – Og så får vi morgenmad for 2. gang. Denne gang på læsserampen til Coop i tørvejr for den begyndende regn. Et festmåltid bortset fra mælken, der viser sig at være gedemælk.

En stille og rolig tur til færgen i Horn i stille og roligt regnvejr. Og så når vi oven i købet en færge før den planlagte så vi har da lært noget af fadæsen fra i går.  Så 17 km til den næste færge i Forvik ligeledes i regnvejr. Frokost på færgen. 

Straks efter landgang fra færgen ligger et supermarked og så må vi hellere handle ind, man ved jo aldrig om det er det sidste supermarked vi møder i dag!  Selv om det regner er her stadig kønt. Der holdes masser af foto-stop. Masser af bjerge og flotte udsigter. 

Dagens etape er en flad landevejs-etape på 102 km. Ikke lige noget der passer en bjergrytter. Vi tar’ det stille og roligt. Kl 17:00 ankommer vi til Sandnessjøn camping. Solen skinner nu. Det er lunt – 15-18 grader !? Fra campingpladsen er der en fin udsigt til “De syv søstre” som er en lille bjergkæde med syv bjergtoppe. Vi får en lille hytte tæt på bade og toiletbygningen. Jeg er som sædvanlig først i bad.

Sandnessjøn Lufthavn ligger kun et stenkast fra campingpladsen. Camping-bestyreren kommer med en frisk vejrudsigt. Han fortæller der er en masse bakker på vores vej op mod Bodø, og han og Kurt begynder at planlægge noget med at sejle fra Sandnessjøn til Bodø for at undgå disse bakker og det lige så dårligt vejr. Jeg blir’ sgu vred og afviser. Det er en cykeltur vi er på! – Men Kurt er selvfølgelig velkommen!

På campingpladsen gør en norsk pige også ophold på sin tur “Norge på langs”. En fotograf fra den lokale avis er ude for at tage billeder af hende og vil også have billeder af os. Vi aftaler at vi mødes i morgen i Sandnessjøn.

Aftensmad: Hakkebøf med løg pasta og broccoli.  Bagefter er det tid til en lille aftentur i området.

Vi tar’ et overblik, planlægger de kommende dage og resten af turen. Vi har indtil nu kørt ca. 1.900 km. Der mangler ca 1.400 km. Vi har 18 dage tilbage, hvilket skulle passe med at vi skal køre 80 km dagligt. De kommende dage planlægger vi at køre hhv 50, 100, 80 og 100 km – så er vi i Bodø.  Vi ringer og bestiller et par af overnatningerne.

Dag 17 – onsdag den 8.juni 2011 – fra Sandnessjøn til Nesna:

Dagens etape starter i tæt tåge og let regn. Vi kan høre at alle fly til og fra Sandnessjøn lufthavn er aflyst.

I Sandnessjøn kommer fotografen forbi os og tager et par billeder. Vi vil på et tidspunkt blive ringet op af en journalist for et interview. Kl 11:30 passerer vi Helgelands-broen. Regnvejret hører op og tågen letter langsomt.

Solen kommer frem og der bliver adskellige foto-stop. Dagens etape var en kort holdkørsel på 45 km med et par enkelte kategori-2 stigninger under vejs. En let etape som vi klarede i fin stil. 

Frokosten indtager vi mens vi venter på færgen i Levang. Her taler vi med et par tyske motorcykelister som er på vej til Tromsø. Vi ankommer til Nesna med færgen og ruller ind på Nesna Feriecenter midt på eftermiddagen. Solen skinner. Det er vindstille og lunt.

Vi har fået en dejlig hytte kun 10 meter fra vandkanten med en storslået udsigt til en spejlblank fjord og sneklædte bjergtoppe. Et kanon sted. Vi går en tur rundt i byen. Får købt postkort og handlet lidt.

Aftensmad på terrassen ved fælleskøkkenet: Kylling med ris og blokkål. Som sædvanlig er det mig der laver maden. Kurt vasker op!

Dag 18 – torsdag den 9. juni 2011 – fra Nesna til Kilborghamn:

Det er et privilegium at få lov til at køre rundt i denne storslåede natur. Man kan kun være ydmyg og taknemmelig for at have mulighed for at få denne fantastiske oplevelse. Det er et fantastisk land vi kører igennem på vores cykler. Naturen langs denne kystvej er enestående og det er med rette at ruten bliver kaldt for verdens flotteste kystvej. 

Inden afrejsen fra Nesna får vi en til at tage foto af os. Og så er det af sted ud til nye spændende oplevelser i det lune sommervejr.

Efter et kort stykke fra Nesna går det brat opad over en længere strækning – 8-11% stigninger – Bagefter vi kører et længere stykke i modvinden på højfjeldet.  En tysk turist stopper os og vil have billeder af os. Han synes det er et helt fantastisk projekt vi har gang i og er vildt imponeret af os. Han følger os et stykke vej og tar’ en masse billeder. Mange fæ-riste, mange får heroppe i højlandet. Frokosten nydes ved et vandfald hvor det også er en rigtig flot havudsigt.

2 tunneller, hver på små 3 km, blir’ det også til. Der er altså temmelig koldt inde i sådan en tunnel!! Masser af foto-stop i det dejlige vejr. Etapen byder på rigtig mange bakker. En rigtig bjergetape – flere stigninger uden for kategori. Etapen bliver på ialt 95 km i dejligt vejr med op til 27 graders varme – så det var en varm tur.  I dette varme vejr smelter den sidste sne i nord-Norge så vandet fosser ned fra bjergene. Overalt høres lyden af vand.

Kl 16:30 når vi frem til  Polar Camp beliggende kun 3 km fra færgen Kilborghamn-Jejtvik og umiddelbart syd for polar-cirklen. Vi bliver installeret i en fin hytte med et brag af en udsigt over fjorden og til sneklædte bjerge. Nogle tyske lystfiskere larmer i en nærliggende lejlighed. Camping-mutter har lovet at lave dyreryg til os i aften. Det glæder vi os meget til – for vi er sultne!!

Efter aftensmaden: Oksesteg med sovs og kartofler og med en karamel-budding som dessert går vi en aftentur ved en nærliggende lille havn. I morgen venter endnu en spændende dag – og vi skal passere polar-cirklen.

Dag 19 – torsdag den 10. juni 2011 – fra Kilborghamn til Mevik:

Tidlig oppe. klokken er 5:30. Solen står højt og her er 24 graders varme. Ikke en vind rører sig. Det bliver en varm etape.

Dagen byder på 3 færgeoverfarter og 1 tunnel på 3,2 km. En 80-90 km lang etape i ukendt terræn. Og så er det i dag vi passerer polarcirklen.  Hvis vi får færgetiderne til at passe når vi Ørnes sidst på eftermiddagen.  Afgang fra Polar-Camp kl 7:45 – der er 3 km til første færge som vi skal nå. Det er færgen kl 8.30 fra Kilborghamn.

Morgenmad på færgen: 2 kaffe og 4 halve rundstykker = NOK 186,00 ! Kl 09.15 passerer vi polarcirklen om bord på færgen Kilborghamn-Jetvik. 

Straks efter at vi kører fra færgen starter en 11% opstigning – phu-ha det er hårdt i sådan en varme. Derefter mere kuperet tærræn, så en lille tunnel på 400 meter, dernæst en på 3.200 meter. Ankomst til næste færge kl 11:50 – men færgen sejler først 13:15 – så der er tid til vores frokost i det skønne vejr ved færgelejet.

Næste etape – flere små bakker og ind- og ud ad fjordene. Flere steder på ruten får vi glimt af norges største gletsjer “Svart-isen”

Endnu en færgeoverfart. Denne gang på 50 min til Ørnes. Vi handler i Rema-1000. Så fortsætter vi det sidste stykke ad flad landevej til den bestilte overnatning i Mevig. Jeg gir’ den gas og er ved at ryge i en af det norske politis fartkontroller – de nøjes dog med at vinke til mig.

Så jeg ankommer til Mevik Camping længe før Kurt. Her virker lidt kaotisk! Jeg finder et forvirret kvindemenneske, som fortæller at hendes mand er ude at rejse og hun styrer pladsen. Receptionen ligner et bombet lokum. Det flyder med ragelse over alt. Og der er vist også en mindre ombygning igang. Det virker alt sammen meget mærkeligt og jeg er parat til at køre videre – men jeg orker det ikke. Kurt ankommer et kvarter senere og han får opgaven med at få os indlogeret! Jeg orker ikke at høre mere på den forvirrede kone.

Vi får anvist en hytte, men her er hverken det ene eller det andet. Så camping-mutter bliver sendt af sted for at hente de manglende ting som så også bliver bragt i orden. På den lille campingplads bor vi ved siden af en flok polske og lettiske asfaltarbejdere – de sviner ad helvede til alle steder. Fælleskøkkenet ligner lort – jeg nægter at bruge det. Jeg bader på et uhumsk baderum og toilettet har jeg ikke den store lyst til at bruge. 

De campingpladser vi har boet på under vejs har været af svingende standard, men denne er dog absolut den dårligste, noget værre svineri. Vi orker ikke at finde en anden overnatning, så vi må bare se at få det overstået. Det er kun een nat!! Og så er her også MYG !!!!

Kurt har valgt aftensmaden – indkøbt i Rema-1000: Fiske-rolade med pastasovs og tomater. Det smager af det samme som vi ser rund omkring: Lo..!! Lyder jeg negativ lige nu? Jamen der er sgu ikke noget at sige til det !!!!

Nåh – dagens etape blev på 81 km, med indlagte pauser under vejs. Venten på færger og vi har brugt ca 2 1/2 time på sejlads. Men vejret har været fantastisk. Sol og næsten vindstille. Kystvejen har vist sig fra sin aller bedste side. Så noget positivt er her da.  Nu vil jeg sove – snart er det morgen og så skal jeg hurtig videre !!!!

Dag 20 – fredag den 11. juni 2011 – fra Mevik til Bodø:

kl er 05:30. Jeg kan ikke sove mere. Er bare klar til at komme væk fra dette hul. Kurt sover endnu men snart vil han blive vækket!

I dag skulle vi gerne nå til Bodø. Det er 100 km. Ingen færger, kun et par tunneller. Solen skinner fra en skyfri som den har gjort det hele natten. Her er 20 grader. Det bliver endnu en varm dag på landevejene.

Det bliver til en hurtig gang vask i det uhumske baderum. Så en hurtig gang morgenmad og kl 7:45 er der afgang fra dette hul. Efter 2 km kommer vi til en lille rasteplads med ordentlige toiletforhold. Det benytter vi os af!

Dagens etape byder på flere lange bjerg-stigninger på 8-9% – men man er vel i form. Kørte fra Kurt et par gange med 5-10 minutter venten.  Den ene gang kører kan forbi uden at han ser mig. Jeg må køre stærkt for at indhente ham. Flere tunneller, i en af dem er der vejarbejde med trafikregulering. Vi får lov til at køre mens alle biler må vente på at vi er kommet helt igennem.

Vi holder frokostpause ved “Saltstraumen” med udsigt til broen over det smalle stræde. Tidevandet danner nogle rivende skrueninger når det passerer strædet. Det sælsomme syn betragter vi på vej over broen. Mens Kurt er inde og købe drikkevarer falder jeg i snak med en nordmand. Han fortæller, at der i aften og i nat er et større cykelløb i og omkring Bodø, som tiltrækker en masse cykelister.

De sidste 30 km ind mod Bodø forløber stille og roligt. Ved hjælp af vores GPS finder vi hurtigt frem til campingpladsen, Bodensjøn Camping, hvortil vi ankommer pinselørdag kl. 16:00, efter 116 km i dejligt solskinsvejr. En lidt spøjs person i receptionen hjælper os med valg af hytte og fortæller os hvor vi kan handle.  Vi får en fin hytte med græs på taget. Vi har en fin terrasse hvorfra vi kan have udsigt til midnatssol!

Så kører vi de 5 km ind til Bodø for at handle. Ved Turistinformationen i Bodø møder vi Jacob, som er fra Fyn. Han kører på en “long-John” med 7 gear og han har en masse udstyr på ladet. Han fortæller at han rejser i sin bedstefars fodspor og at Nordkapp er hans mål. 

Efter en længere snak med Jacob kigger vi os om efter en butik hvor vi kan handle, men alt er nu lukket!!  Panikken breder sig og vi kører tilbage ad vejen mod campingpladsen, hvor vi kan huske vi har set et supermarked. Da vi når frem er det lige lukket – En vagtmand fortæller at de lukker tidligt på grund af Pinsen. Vi kører lidt planløst og panisk rundt for af finde et supermarked der stadig har åbent – men forgæves. Til sidt kører vi ind på en Statoil tankstation hvor vi i dyre domme handler til aftens- og morgenmad.

Så pinselørdag sidder vi på vores terrasse og spiser aftensmad bestående af 2 sandwich til hver og cola. Men her er rigtig hyggeligt på campingpladsen og flere interesserede mennesker kommer over til os – tiltrukket af vores cykler og trailere – for at høre hvad vi har gang i.

Vi falder i snak med nogle af de nordmænd der kommer hjem fra deltagelse i cykelløbet omkring Bodø. Nogle af dem er kommet fra Leksvik, en lille by på Lofoten, for at deltage i cykelløbet. 

Sidst på aftenen går vi ned til stranden og nyder de smukke landskaber og pinsesolen.

I morgen kl 10:15 skal vi med færgen til Lofoten. Kurt har bestilt overnatning på vandrehjemmet i Å, tror han nok!? – Han har ringet til nogle forskellige overnatningsmuligheder i Å og kan faktisk ikke rigtig huske hvad det sted hedder, hvor han har bestilt overnatning. Men Å er en meget lille by, så vi finder nok stedet. Å er den sydligste by på Lofoten og ligger kun små 5 km fra færgen Bodø-Lototen. Så det bliver en kort cykeltur i morgen – næsten en fridag.

Dag 21 – søndag den 12. juni 2011 – fra Bodø til Å (Lofoten):

Pinsedag med solskin og vindstille. Ved færgen møder vi igen Jacob, som har overnattet ved turistkontoret i Bodø. Der er mange mennesker med færgen. Vi møder mange af vores venner fra Bodensjøn Camping.  Vi placerer os på sol-dækket men det bliver for meget af det gode solskin.

Det er en dejlig sejltur ud til Lofoten, 90 km ude i Atlanterhavet. Snart dukker øernes bjerge op i varmedisen  Det bliver altså spændende. Landskabet ser helt fantastisk ud.

Fra færgen kører vi de 5 km langs kysten til Å mellem bjerge, flotte huse og stativer med tørfisk. Å er en meget lille by med kun få huse – men her er fantastisk kønt. På havnen ligger Feriecenteret på pæle i havnen. Rorbur hedder noget sådan i Norge. 

I receptionen kan de ikke lige se vi har bestilt et rum, men det kunne godt skyldes, at de ikke skrev alt op. Men de har ledige rum og vi får et skønt rum oppe under taget.  Vi har direkte udsigt til havnen og havet – helt fantastisk. Og så har vi dyner !! Det bliver fejret med en øl på havnerestauranten. NOK 70 pr. stk.

Vi går en eftermiddagstur rundt i byen og ud på havnemolerne og nyder det dejlige vejr. Lystfiskerne sejler ud og ind ad havnen. Ved Feriecenteret har de et lille hus hvor de står og renser deres fangst. Meget hyggeligt.

Et dejligt bad og så går vi på restauranten og spiser fin aftensmad: Kveite og cola. Vi er de eneste i den store restaurant. Her er meget fint og en fin betjening og en overdådig udsigt. Jo – vi nyder det lige nu. Men det er dyrt!

Aftenkaffe og chokolader udenfor på bolværket med udsigt til fiske-rense-pladsen, hvor der stadig er aktiviteter.  Men det bliver tid at gå til ro i dynerne, vi skal jo være klar til i morgen.

Vi har lige lagt os – så ringer Kurts telefon. En meget vred nordmand spørger Kurt hvor fa…. vi bliver af. Vi har jo reserveret et rum hos ham! Kurt er lamslået. Vi bor vist ikke på det sted som vi har bestilt, der er vist rodet rundt i telefonnumrene. Kurt afbryder forbindelsen til den vrede nordmand.

Nu må vi altså sove – men det kniber med at sove for nu larmer punktommerne mod bolværket. Tidevandet får dem til at banke på pælene, det holder først op da tidevandet trækker sig tilbage.

Lidt status på turen: Det er 3 uger siden vi startede.  Vi har indtil nu kørt 2.240 km. – det er 2/3-dele af turen.  Vi har siddet på vores cykler i 110 timer og 59 min.  Min gennemsnitsfart har været 20,18 km/t Jeg har indtil nu forbrændt 69.866 kalorier.  Vi har ikke haft nogen særlige uheld. Det har regnet en del, men vinden har været med os. Bakkerne er blevet klaret i fin stil og vi har gode ben. 

I denne uge skal vi køre fra det sydligste af Lofoten til det nordligste af Vesterålen. Jeg tror det bliver rigtig spændende. Landskabet ser helt fantastisk ud. Det gør vejret og vejrudsigten også. Nu kører det !!

Dag 22 – mandag den 13. juni 2011 – Lofoten, fra Å til Valberg:

Først morgenmad Kl 09:00, men den er inkluderet i overnatningsprisen. Selvbetjening: Kaffe, juice, sandwich, chokolader og muffins. Vi hamstrer også mad til vores frokost. Vi skal have noget for vores penge. Det har været et lækkert ophold her i Å – men dyrt. 

Nåh – vi kommer lidt sent af sted denne 2. Pinse-dag.  Vejret: Her til morgen er det overskyet men foreløbig tørt. Forude venter de store oplevelser. LOFOTEN.

Vi kører nordpå ad E10 langs øst-kysten af Lofoten. Sikke et landskab. Mine store forventninger er fuldt ud indfriet. Over broer og gennem tunneller. Det ene fantastiske landskab efter det andet. Det er helt unikt. Her er helt fantastisk. Vi tager mange billeder. Og solen kommer også frem.

Under vejs bliver vi stoppet af et par ældre engelske herrer. Den ene er opereret i halsen og taler gennem en mikrofon som han sætter op til halsen når han taler. De er på vej på cykel nordfra. De har været på Nordkapp. Senere ved en lille strand hvor jeg venter på Kurt falder jeg i snak med en spanioler fra Barcelona. Da han kan hører jeg er fra Danmark taler han begejstret om sin gamle fodboldhelt, Allan Simonsen.

I Leksvik hæver vi begge penge i Nordea (det var dyrt i Å) og vi handler i Coop. Her møder vi gamle cykel-bekendte fra Bodøsjøn Camping. Det er lidt sjovt at man pludselig kender nogen i kasse-køen – på Lofoten.

Jeg må pludselig på toilettet, det haster – meget.  Det bliver klaret på en tankstation. Puh-ha. Måske er det på grund af dette at vi mister koncentrationen og drejer ud på den forkerte rute fra Leksvik? Først 30 km fra Leksvik finder vi ud af det. Den bestilte overnatning ligger nu på den modsatte side af øen og vi må ringe og melde fra da vi ikke orker at køre tilbage. Vi må håbe at vi møder en anden overnatningsmulighed. Og det gør vi. En lille hyggeligt men spartansk udlejningsgård beliggende i en lille flække, kaldet Valberg. Stedet ligger lige ned til en lille bjergsø på Vestvågøy. Her er kun tre hytter. Den ene er lejet ud til nogle hollændere, som vi hilser på. Den anden er lejet ud til to schweizere, dem ser vi ikke meget til, for de er draget ud på vandretur i bjergene. Den sidste hytte er ledig – den får vi. Og vi får lov at låne køleskabet hos vores norske værtinde på udlejningsgården. Uden for i gården sidder hendes gamle far. Han er meget gammel. Bad og toilet i en nærliggende åben hytte. Spændende! Jeg bader først – Kurt ringer til Inga. 

Hver aften ringer vi begge hjem til vores respektive kærester. Og under vejs på etaperne sender vi ligeledes SMS-er hjem. 

Jeg laver aftensmad: Sej-filet med ris grønsager og sovs. Kurt vasker op. Derefter en lille aftentur langs sø-bredden. Her er sgu kønt. Jeg må knibe mig i armen – jo den er go nok. Det er vildt fantastisk.

Jeg har igen fået overkøjen! Jeg hører min første lydbog færdig: Tyvenes marked af Jan Guillou. Den har været en go godnatlæsning. Kl 01:30 vågner vi begge ved at et bundbræt falder ud af min overkøje. Jeg kan da ikke være blevet for tung ?? !! Nåh – vi skal vel alligevel også over og tisse !?!?

Dag 23 – tirsdag den 14. juni 2011 – fra Valberg (Lofoten) til Stokmarknes (Vesterålen):

Jeg starter dagen med af hente vores køleskabsvarer hos vores værts-mutter oppe i gårdhuset. Så kan vi spise vores morgenmad i den lille hytte inden dagens udfordringer. Stille og rolig morgen, kølig men solskin.

Vi tager det stille og rolig i starten. Et par broer og en enkelt tunnel og nogle småbakker. 

Ude ved kysten nær “Skagen strand” ser jeg 3 store havørne der svæver rundt i luften.  

Ca. 10 km syd for Svolvær klager Kurt over voldsomme smerter i det ene ben. Vi står begge af cyklerne. Kurt har voldsomme smerter i benet. Humper lidt rundt. Han kommer dog på cyklen igen og vi kører langsomt ind mod Svolvær for at finde en læge. Vi kører så langsomt at jeg på et tidspunkt er ved at køre ind i Kurt, med det resultat at jeg vælter. Nu er farten ikke så høj så der sker ikke noget. Kun lidt asfalt-eksem.

Ankommet til Svolvær spørger vi om vej til lægen og finder omsider lægehuset som ligger på torvet i Svolvær. Kurt smutter op til lægen mens jeg holder vagt ved vores cykler på torvet. Vejret er super skønt så jeg nyder solen på en bænk, spiser is og kigger på mennesker. Jeg bliver antastet flere på grund af vores cykler og anhængere med flag, bla. af en norsk dame som fortæller at hun har boet 45 år i Danmark, i Åbenrå i Sønderjylland. Men nu er hun flyttet tilbage til Norge. Hun er meget imponeret over vores cykeltur. Det er de også på Helgelandsbladet i Sandnessjøn. For mens jeg sidder der i solen på torvet ringer en journalist og vil høre om vores tur til en artikel i deres blad. Det bliver til en længere snak som slutter af med at hun lover at sende mig en mail med artiklen og de billeder der er taget af os da vi passerede Sandnessjøn.

Omsider efter en halvanden times tid kommer Kurt tilbage fra lægen, som har konstateret at Kurts ben er muskel-overbelastet og at han bør holde det lidt i ro !!!  Han har fået ordineret nogle piller, som vi henter på apoteket og så triller vi langsomt videre nordpå. Det er heldigvis rimelig flad landevej. Det går langsomt og der er lidt vejarbejde. Mange mange fotostop. Vi når med nød og næppe færgen kl 16 i Fiskebøl som sejler os til Melbu på Hadseløya.

En flot flot sejltur. Derefter kun en kort cykel-tur til Stokmarknes, Hurtigrutens fødeby. Campingpladsen ligger et par kilometer op ad en grusvej. 

Vi får en lille hytte beliggende i en mørk skov. Bad og toilet finder vi i receptions-bygningen lige over for. Jeg er som sædvanlig først i badet og derefter cykler jeg ind til Stokmarknes for at handle. Jeg køber brød og pålæg i Rema-1000. Det bliver vores aftensmad i aften. Kurt slapper af i hytten. Derefter er det tid at ringe hjem og fortælle om dagens oplevelser.

Kurt klarede sig igennem dagen, men jamrer sig over smerter i benet. Vi må se hvordan det står til med ham i morgen.

Dagens etape blev på 100 km – for mig ren afslapning – Kurt måtte arbejde mere for det.

Dag 24 – onsdag den 15. juni 2011 – fra Stokmarknes til Sørmela:

Endnu en fantastisk dejlig solskinsdag med næsten ingen vind.

Vi starter stille og roligt ud langs vandet ved Stokmarknes og over Hadselbrua, som også bliver rigeligt fotograferet. Flad landevej mod Sortland, og det er jo godt for Kurts overanstrengte ben.

Sortland, en by på små 4.500 indbyggere, kaldes også “den blå by ved sundet”, efter et initiativ om at male byens bygninger i blå nuancer. Det er nu langfra alle bygninger der er blå. I indkøbscentret på torvet i Sortland køber Kurt en ny forlygte og en ny sikkerhedsvest, ting han havde tabt/mistet under vejs. Jeg nyder igen solen. Denne gang på torvet i Sortland og jeg kigger på mennesker og Kurt der bikser med at få sat sin nyindkøbte lygte fast på cyklen.

Vi passerer Sortlandsbrua og fortsætter videre nordpå igen på relativ flad landevej. Kurt kører stille og roligt for at spare benet – jeg gir’ den mere gas, og venter så på ham. På et tidspunkt sejler “Hurtigruten” forbi ude på sundet. Det må vi jo have nogle billeder af!Der er ikke de samme høje bakker her oppe på Ve sterålen som dem vi havde nede på Lofoten. Det er næsten kun når vi skal over broerne det gir’ højde-meter.

Under vejs finder vi ud af at den overnatning som vi har booket ligger flere hundrede kilometer længere nordpå. Kurt må ringe og afbestille. Vi forsøger os i stedet på “Andøy Feriecenter”, men desværre – alt er optaget.  Så nu er vi på bar bund med hensyn til overnatning.

Vi passerer broen ved Risøyhamn og vi handler i Rema-1000 i Risøyhamn. Nerverne er åbenbart lidt på højkant for vi kommer lidt op at skændes over hvilken vej vi skal køre! Jeg kører lidt i forvejen og Kurt følger efter !

På den øde vestside af Andøya ser jeg et skilt om overnatning 4 km nede ad en grusvej. Jeg ringer til det tlf.nr. der står på skiltet for jeg gider ikke køre ned ad grusvejen, hvis der er optaget. Men det er der ikke og jeg får aftalt en pris med manden.  Og så stiger humøret lidt igen da vi cykler ned ad vejen mod overnatningsstedet “Farmen” som ligger i en meget lille flække kaldet  Sørmela helt ude ved kysten. Jeg tror kun her er 5-10 spredte huse og gårde.

Kl 17:00 når vi frem og finder vores hytte placeret i en skøn-skøn have, gennemskåret af en lille elv. Det er nogle utrolig søde mennesker der har dette sted. De fortæller de har købt stedet af nogle finner som ville køre hundeslæde med tourister. Men på grund af golfstrømmen falder der for lidt sne til den slags ting her på Andøya, så de måtte lukke butikken. De har dog efterladt fire større bad- og/eller ovn-stuer der er placeret rundt i haven.

Jeg bader i en af dem. Her er super dejligt og solen skinner. Jeg må hellere ta’ solcreme på – solen skinner jo længe heroppe – ja den går faktisk slet ikke ned på denne årstid. Vi nyder aftensolen i haven.

Det blev til 96 km i dag, som jeg kørte med en gennemsnitsfart på 20 km/t.  Og endnu en dag med mange flotte FOTO-motiver, og mange flere vil følge efter i aften. Der skulle være elge i området så vi må holde os længe vågne og holde øje både med elgene og midnatssolen. 

Vi får en portion aftensmad af vores værter, og ellers spiser vi igen brød og pålæg. Efter aftensmaden går vi en tur ned til stranden og kigger. Pludselig får vi øje på en havørn som sidder på en sten 50 meter henne ad stranden. Så kommer kameraerne frem! Den er godt nok stor sådan en. Den er ligeglad med os. Bliver bare siddende på sin sten, kigger ud over det spejlblanke Norskehav og lytter til de svage dønninger.

Hjem igen til aftenkaffe og kager – og så ud og opleve midnatssolen. Det er hundekoldt – lige omkring frysepunktet. Men ingen elge!! ØV – så går vi til køjs. Det har været en dag med mange sindsoprivende oplevelser.

Dag 25 – torsdag den 16. juni 2011 – fra Sørmela til Bleik:

Vi sover længe. Først kl 08:00 står vi op. Vi spiser morgenmad i vores lille hyggelige solbeskinnede have.

Og så må vi jo til det igen. Op på cyklerne og videre mod nord. Dagens etape er ikke så lang. Vi skal kun køre små 50 km. Flad landevej langs med kysten. Passerer flere små hvide strande og små søde byer. Masser af foto-stop. Jeg kører som sædvanlig lidt i forvejen.

De sidste kilometer op mod Bleik må vi op ad en større stigning. Pause – Kurt kommer op. Og så kører vi nedad mod Bleik, som vi ankommer til ved 12-tiden. Det var en kort tur på 47 km i dejlig solskinsvejr dog med en kølig modvind.

Bleik er en lille by på små 500 indbyggere, beliggende ca 10 km syd for Andenes. Bleik har den længste strand i Norge og lige uden for Bleik ligger en stor trekantet ø, som er kendt for at have den største koloni af “lunder” i Norge.

Selv om det er en lille by vi er kommet til har vi svært ved at finde vores overnatningssted. Til sidst måtte vi ringe og så viser det sig at vi står lige uden for! Vi får en super lækker luksus hytte med alt tænkeligt udstyr og beliggende helt ud til stranden. Prisen er knap så lækker.  Vi handler madvarer i den lokale butik og spiser frokost i vores luksus-hytte.

Vi er kommet tidlig hertil så vi har tid til at give cyklerne en ordentlig overhaling. Jeg skifter bla. bremseklodser og og får renset kæde og frikrans mm. Det er tiltrængt.

Derefter ringer jeg til Tromsø Camping og bestiller 2 overnatninger lørdag og søndag. Der er kun ca. 160 km til Tromsø herfra, hvilket vi regner med at kunne klare på 2 dage.

Efter aftensmaden går vi en tur langs stranden og rundt i den lille søde by. Aftenkaffe med kager. Fra min køje kan jeg ligge og kigge ud ad vinduet op på det solbeskinnede Mount Røyken. Skønt syn at falde i søvn til.

Dag 26 – fredag den 17. juni 2011 – fra Bleik til Andenes:

Det er ikke altid at det går som man har planlagt – det må vi desværre erfare i dag !! Afgang kl 08:00 fra vores luksus-hytte her i Bleik. Solen skinner, men det er koldt og blæsende og vi har en kraftig modvind ind mod Andenes. Vi kører gennem byen og ned til færgelejet. Men ak-ak færgen er aflyst på grund af for megen blæst!!!

Så nu er vi gået i panik. Den næste færge i dag er kl 13 men det forventes at  blæsten vil fortsætte, og så bliver den også aflyst. Vi har ikke rigtig anden mulighed end at vente på bedre vejr. Færgen er vores eneste vej videre, med mindre vi vil cykle sydpå igen og ud på en omvej på 2- 300 km.  Vi kører rundt i byen. Vi hæver begge penge i den lokale bank. Så finder vi ind til turistkontoret og luner os lidt. Klokken er lidt over 10. Der er lang tid til kl 13.

Vi cykler hen til det lokale konditori og luner os lidt med kaffe og kager. Og surfer på deres internet. Her møder vi 2 danskere som er fløjet herop for at tage på hvalsafari. Deres tur i dag er også aflyst på grund af blæsten.  Vi træffer også færgens styrmand på konditoriet og han er meget skeptisk med hensyn til sejllads i dag. 

Vi er ved færgen kl. 13 og vi får at vide at færgen er aflyst resten af dagen. Det blæser for meget og fra en forkert retning. Der bliver ikke til mere cykeltur i dag. 

Et galleri ved havnen lejer også værelser og lejligheder ud. De har kun en dyr lejlighed tilbage men Kurt får snakket galleri-damen ned i pris fra NOK 1.200 til NOK 800. Det er dyrt men vi har ikke andet valg. Så vi indlogerer os i den fedeste 3-værelses lejlighed i Andenes. Ren luksus. Super lækker. Her mangler intet og så har vi udsigt til havnen og til færgen !!!  Og vi har vaskemaskine så vi kan vaske og vi kan også tørre vores tøj. 

Vi spiser frokost og hviler os inden vi går en tur i byen. Her er nu ikke meget at se på. Det blæser og det er koldt. Vi handler ind til aftensmad i byens ICA-supermarked: Røde pølser og kold kartoffelsalat !!!!  Vi overvejer at tage hen på det lokale værtshus “Arresten” men vi synes vi har brugt penge nok i dag. Så aftenkaffe og kager i vores lækre lejlighed. Og så hænger vi ud med mobilerne.

På baggrund af at vi nu har tabt en dag ringer jeg til Tromsø Camping og aflyser vores overnatninger. Vi må se hvad morgendagen bringer, og så må vi håbe at vinden har lagt sig til i morgen tidlig.

Dag 27 – lørdag den 18. juni 2011 – fra Andenes til Tromsø:

Klokken 08:00 holder vi klar ved færgen. Vinden er løjerligt af, så forhåbentlig sejler færgen her kl 9 ! Styrmanden griner ad os – det er rart at møde gamle venner!! Og når vi nu snakker om venner. Så møder vi igen Jacob og hans “long-John” – han har også måtte vente på færgen. Klokken 9 sejler vi ud fra Andenes mod Gryllefjord på Senja-halvøen. 

Det er en skøn sejltur i det fine solskinsvejr. Båden vipper dejligt i dønningerne. Jeg står midtskibs, nyder turen og snakker lidt med Jacob. Alle på færgen kigger efter hvaler, men vi ser desværre ingen.

Ankomst til Senja-halvøen med en flot indsejling til det lille fiskeleje Gryllefjord. Senja er Norges næststørste ø, næstefter Svalbard. Senja kaldes også for mini-Norge.

I Gryllefjord tager vi afsked med Jacob.  Efter råd fra en tysk cyklist vælger vi at køre over Senja ad vejen langs den klippefyldte vestkyst.  Turen byder på flere lange stigninger på mellem 8 og 12 %. Vi må igennem adskellige tunneller. Her er en fantastisk natur og meget øde. Fantastiske udsigter. Det bliver ved og ved. Det er en vildt fantastisk tur hen over Senja. På vores vej kigger vi ind og hilser på Senja-trolden – verdens største nulevende trold. Og solen skinner, det er dejlig varmt.

Ved Botnhamn søger vi efter et sted at overnatte. Vi finder ikke noget. Vi ringer lidt rundt, men enten er de for dyre eller også er alt optaget. Kl 18:00 tager vi med færgen over til Brensholmen. Aftensmad på færgen: 2 sandwich og 2 colaer. Heller ikke ved Brensholmen og i omegnen finder vi et overnatningssted. Vi er langt ude i ødemarken og vi kan ikke finde et sted at overnatte!! Vi er 50 km fra Tromsø, så nu må vi vælge om vi vil køre hele vejen i dag. Det er jo længe lyst! – – – Jeg ringer til Tromsø Camping for 3.gang og booker en hytte i 2 dage og fortæller vi ankommer ved 11-tiden i aften. 

Det er flot at ankomme til Tromsø oplyst af aftensolen og se de omkringliggende sneklædte bjerge. På vej gennem Tromsø farer vi vild godt hjulpet af min GPS. Vi kører længe rundt i den bakkede by og endelig finder vi den rette vej til campingpladsen. Godt trætte ankommer vi kl. 23:00 til Tromsø Camping. Vi nyder en dyr øl i receptionen inden vi indlogerer os i hytte nr. 13. Et hurtigt bad, en bid brød og så i køjen.

Dagens etape blev på 147 km i stærkt bakket terræn. Den mistede dag i Andenes har vi nu kørt ind igen, så derfor kan vi nu tillade os at holde en fridag i morgen. 

Dag 28 – søndag den 19. juni 2011 – hviledag i Tromsø:

Tromsø er en by på ca. 65.000 indbyggere. Den ligger hovedsagelig på Tromsøya, som er en ø beliggende midt i Grindøysundet. Byen er også kendt som “Nordens Paris”. 

Tromsø Domkirke er verdens nordligst beliggende domkirke. Det er en flot trækirke fra 1861. Ved Tromsø ligger også den smukke Tromsdalens kirke, måske mest kendt som “Ishavnkatedralen”. I Tromsø findes endvidere en katolsk kirke “Vår Frues Kirke”. Den er også fra 1861 og verdens nordligste biskop har sæde her.  Her er nok at se på og vejret er helt fantastisk. Høj sol og sommervarme. Det bliver en skøn hviledag.

Morgenmad i restauranten på campingpladsen til NOK 85 pr snude !! Så tager vi bussen ind til byen. Det er en utrolig hyggelig by med mange træhuse og vand på alle sider. Vi ser den katolske kirke, domkirken, hvor der i dagens anledning er barnedåb. 

Vi besøger turistkontoret og vi får en øl til NOK 75 på “Skarven” en beværtning på et af torvene her i byen. Caféen er fyldt med mennesker som nyder det lune solskinsvejr. På BurgerKing spiser vi frokost og så går vi ned og kigger på havnen. Her ligger det norske kongeskib ved kaj. Vi spørger vagten om der er kongelige om bord, men det er der desværre ikke. 

Ved 14:30-tiden ankommer “Nordkapp” et af hurtigrutens flotte skibe. Skibet bliver modtaget af et stort orkester og et kor. De spiller og synger norske fædrelandssange mens skibet lægger til kaj. Det er en helt speciel og storslået oplevelse, som man bliver helt rørt over. Derefter myldrer turisterne i land for at se på byen. Vi går over og tager bussen hjem til campingpladsen.

Eftermiddagen går med planlægning af turens sidste etaper. Indtil nu har vi kørt 2.735 km – vi mangler kun ca. 550 km. Det har vi nu 6 dage til for vi har bestilt overnatning hjemmefra til den 25-26/6 på “Nordkapp Camping”. Vi er begge i fin form så vi skal nok klare det inden for tidsgrænsen.

Vi ringer rundt og bestiller de næste dages overnatninger. Vi har ikke mulighed for selv at lave mad her på campingpladsen da der ikke er noget køkkenudstyr. Så vi tager igen bussen ind til byen og går på restaurant. På “Peppes Pizza” får vi – pizza !! En herlig hviledag i Tromsø. En dejlig by, som bestemt er et gensyn værd.

Vi er nået til et vendepunkt ! ………. En hel anderledes barsk og spændende natur venter forude.

Dag 29 – mandag den 20. juni 2011 – fra Tromsø til Storslett:

Tidlig oppe, Kurt har fødselsdag – han bliver 66 i dag. Det er gråvejr og det småregner – Hvad er nu det Kurt? Har du ikke været sød?

Morgenmad i restauranten til de sædvanlige NOK 85 pr snude !! Afgang fra Tromsø camping kl 8:00. Dagens etape er planlagt til 130 km. Der er 2 færgeoverfarter på dagens etape. Der er 58 km til den første færge.

Vi har en rigtig fin tur ud ad Tromsø, sydpå langs sundet ad E8. Mange vinker og dytter ad os på grund af vores cykler med anhænger og flag. Vi er omgivet af store sneklædte bjerge og dybe fjorde på alle sider.

Efter nogle kilometer drejer vi østpå og op i højfjeldet. Det går op ad bakke men det går fint. Vi når vores færge Breivikeidet-Svensby i god tid. Færgelejet ligger et gudsforladt øde sted. Her er koldt og blæsende. På færgeoverfarten taler vi med et norsk ægtepar, som er på vej til Nordkapp i bil. De er som alle andre vi har mødt på vores tur meget imponeret og vores tur.

Så er der 22 km til næste færge, Lyngseidet-Olderdalen. Det er samtidig turens sidste færgeoverfart, og vi har færgen næsten helt for os selv. Det er en flot tur med færgen. Sneklædte bjergtoppe over alt. Her er en meget imponerende men barsk natur.

Så går det nordpå ad E6, som er den eneste nord-sydgående vej heroppe. Vejen byder på en del lange og seje bakker. I en same-butik køber vi energi-barer så vi kan klare strabadserne. Vi handler ind til aftensmaden i  Storslett. Og det er Kurt der bestemmer hvad vi skal ha, han har jo fødselsdag.

Kl 18:15 ankommer vi til Fosselv Camping beliggende 10 km nord for Storslett. Vi bliver installeret i en lille grøn hytte med pink-malede møbler. Meget meget charmerende. Vi har en flot udsigt over sundet og sneklædte bjerge til den ene side og et højt vandfald til den anden. Bad og toilet finder vi i hovedbygningen. Her er også et fint køkken, hvor jeg tilbereder fødselsdags-aftensmaden: Kylling med kartoffelbåde, grønsagsmix og sauce. Kurt er tilfreds. Og så vasker jeg også op. Det er jo Kurts fødselsdag. Aftenkaffe i vores lille hytte med kager til – masser af kager !!

Vores tøj hænger til tørre alle steder rundt i hytten, der er fuld knald på varmeapparatet. Vi surfer på nettet, telefoner, GPS’ere og kameraer lades op. Kurt kigger på fødselsdagshilsner.

Dagens etape blev på 130 kilometer i overskyet vejr med kun lidt regn og med en let modvind. Gennemsnitsfarten blev på 19,2 km/t og med 2.335 højdemeter men der var også et par voldsomme bakker under vejs. Det var en rigtig fødselsdags-etape.  I morgen venter kun en lille etape – på små 75 km.

Dag 30 – tirsdag den 21. juni 2011 – fra Storslett til Alteidet:

Afgang fra Fosselv Camping kl 9:00. Det regner, det er koldt og blæsende. Benene er trætte her til morgen efter gårdsdagens bjergetape. Håber ikke det bliver lige så slemt i dag. Det første stykke af etapen går det fint til trods for en isnende kold modvind.

Men så starter opstigningen til “Kvænangsfjellet” til 400 m.o.h. med op til 10% stigninger over en strækning på 8-9 km. Det er rigtig hårdt i det vejr. Men sikke en oplevelse når man først kommer helt op. Her er koldt, blæsende og regnfuldt. En barsk men en helt fantastisk natur og flotte udsigter ned over fjordene. Jeg holder flere foto-stop. Jeg ser mange danske biler, som sikkert er på vej enten til eller fra Nordkapp. 

På en rasteplads hjælper jeg en hollandsk motorcykelist med at rejse hans væltede motorcykel op. Den væltede da han ville stå af den. Der er mange rensdyr heroppe og store snedriver. Jeg venter til Kurt kommer op. 

Så går det nedad ad de sjask-våde veje. Så et fladt stykke landevej inden den næste stigning der går op til 300 m.o.h. og med 8-11% stigninger over mere end 4 km. Og så nedad igen. Ved et lille fiskeleje stopper jeg og venter på Kurt. Jeg har udsigt til nogle af de mange laksebure der ligger i fjordene heroppe. Mens jeg venter taler jeg med en belgier på cykel, som er på vej sydpå efter besøg på Nordkapp.

Ved 15-tiden ankommer vi til Alteidet Camping – uden at have fundet et sted at handle ind til aftensmad! Det regner, det er koldt, alt er vådt og klamt. Jeg finder en af pigerne, som passer campingpladsen og vi får tildelt en lille hytte.  I hytten er der kun 2 små elektriske varmeapparater så det bliver svært at få tørret vores tøj. Vi bader og vi får hængt vores tøj op på nogle tøjsnore i hytten i nærheden af varmeapparaterne, og så må vi håbe det bedste.

Uden for regner og blæser det, her er koldt, vi prøver at holde varmen i vores soveposer. Det er godt nok surt ! ! ! Senere går jeg i fælleskøkkenet for at tilberede vores aftensmad. Her møder jeg et ægtepar fra Esbjerg, som er heroppe på en 5 ugers biltur. Han fortæller, at han for 2 år siden cyklede til Nordkapp, alene, gennem Sverige, ad “Indlandsvejen”. Så vi udveksler erfaringer.

Vores aftensmad består af pasta og kødsovs (på dåse, indkøbt her på campingpladsen) samt brød med leverpostej. Aftenkaffe i vores lille hytte, hvor der nu så småt er ved at blive lunt, så måske det lykkes at få tørret vores tøj og sko. 

Dagens etape blev på 73 km, men sikke en tur, den var barsk. Men selv i sådan et møgvejr er naturen heroppe voldsom flot. Der har været rigtig mange fantastiske udsigter i dag. Vi har taget utrolig mange billeder. I morgen skal vi køre 100 km til Alta, og der er den samme vejrudsigt for i morgen !!

Dag 31 – onsdag den 22. juni 2011 – fra Alteidet til Alta:

Kl 8:30 er der afgang fra Alteidet Camping. Solen skinner. Vi siger farvel til vores to venner fra Esbjerg. Vores tøj og sko blev ikke helt tørre, men det går nok.

Det er lidt svært at få gang i benene her til morgen, men de kommer langsomt i omdrejninger. Begge vores cykelkæder piver, så vi må stoppe og gi’ dem lidt olie. Det hjælper. Vi må kigge nærmere på cyklerne når vi kommer til Alta.

Lidt småbakker i starten. Kurt sakker bagud. Jeg venter på ham flere gange. Den ene af gangene holder jeg og venter i et kvarter ved en same-handelsstation, som ligger lige ud til E6. Her er rensdyrskin, gevirer og mange andre suveniers.

Igen kører jeg lidt i forvejen. Kigger efter et sted at handle, men finder ikke noget. Holder og venter i mere end 20 min. ved en kirke. Jeg bliver nervøs for Kurt og begynder at køre tilbage – så kommer han. Han var også begyndt at blive urolig, han skælder ud, så nu må jeg hellere holde lidt igen.

Vejret er meget skiftende. Sol, overskyet og nogle enkelte regnbyger, meget bedre end i går. Det er en let kuperet etape langs Alta-fjorden. Alta ligger lige der ovre, men inden vi når derover skal vi hele vejen ind i bunden af en dyb fjord, rundt og ud igen på den anden side. Man føler sig utrolig lille når man kører rundt mellem disse store klipper og dybe fjorde. Det er meget fasinerende og helt fantastisk at køre rundt i denne storslåede natur. 

Omsider når vi frem til Alta. En by på ca. 18.000 indbyggere. Finnmarkens største by. Alta er berømt for helleristningerne som blev opdaget i 1973 og står på UNESCOs verdensarvsliste.

Vi handler i REMA-1000 og fortsætter igennem byen til Solvang Camping, som ligger 10 km nord for Alta. Dagens etape blev på nøjagtig 100 km, med en gennemsnitsfart på 18 km/t.  Vi har nu rundet 3.000 km. Helt nøjagtig 3.039 km. Vi er kun 230 km fra Nordkapp.

Solvang camping ser ud til at være et rigtig dejligt sted (selv om det øs-regner) fine forhold og vi kan få vasket og tørret tøj. Det er rigtig dejligt. Vores hytte ligger små 50 meter fra fælleshuset, hvor alle faciliteter findes. Vi får en sen frokost i Fælles-stuen. Aftensmad samme sted: Pasta med kødsovs.

Vi har besluttet at vi bliver her i Alta i morgen, hvor vi vil planlægge resten af turen samt vores hjemrejse fra Nordkapp. Vi har flybilletter hjem her fra Alta og vi skal have afklaret om vi vil cykle retur hertil fra Nordkapp eller om vi vil tage bussen. 

Jeg tror også at vi begge trænger til at hvile benene lidt, selv om vi  stadig har gode ben, men man kan nu godt mærke at der ikke er de samme kræfter i benene som der var i starten.  Cyklerne trænger bestemt også til et lille hvil og en stor overhaling.

Dag 32 – torsdag den 23. juni 2011 – hviledag i Alta:

Hviledag – det er øs-regnvejr ! Efter morgenmaden cykler vi de 10 km ind til Alta.

Vi kører til turistkontoret, men starter med at besøge busselskabets kontor som ligger i samme bygning. Her får vi bekræftet muligheden for at få cykler og trailere med bussen hjem fra Nordkapp til Alta og vi får bustider mm.

Så hygger vi os lidt på turistkontoret. Her falder vi i snak med en tovlig cykelinteresseret nordmand. Han hører om vores tur, og han fortæller om alle sine cykelturer. Han har cyklet Norge både på langs, på kryds og tværs og i luften. Meget interessant.

Så cyklede vi ud til Alta lufthavn og får bekræftet hjemtransporten af cykler og udstyr. Til sidst kørte vi ind på Kronstad Camping, beliggende meget tæt på lufthavnen hvor vi bestiller en overnatning til natten før hjemrejsen her fra Alta. 

Tilbage til frokost på Solvang Camping.  Så var det tid til vask, rengøring og smøring af cykler. Vi ringer og booker overnatning i Olderfjord til i morgen.

Vask af tøj og afslapning. Det er rigtig møgvejr. Det har regnet hele dagen og det regner stadig. Det er koldt og klamt. Det er rigtig surt.  Vejrudsigten for de kommende dage ser heller ikke for lovende ud.

Aftensmad: Laks, pasta og grønsagsmix. Aftentur på stranden og kigge på bål, det er Skt. Hans Aften og det er klaret en lille smule op. Det har været en  l a n g  dag ! !

Dag 33 – fredag den 24. juni 2011 – fra Alta til Olderfjord:

Dejligt vejr. Sol og vindstille. Sådan. Efter morgenmad i fælleskøkkenet er der afgang her fra Solvang Camping. Det har været et rigtig et fint sted.

Ret hurtig efter starten på dagens etape møder vi dagens første stigning der bringer os 400 højde-meter op ad fjeldet. Her er vi over trægrænsen. Helt bart og totalt øde. Det er et meget barsk landskab. Der bor mennesker heroppe i spredte huse og hytter!! Utroligt. 

Senere bliver landskabet mere afvekslende med lav bevoksning klipper og rivende elve.  Som sædvanlig cykler jeg en lille kilometer foran Kurt. Jeg kan se ham bagude i det åbne landskab.

Pludselig letter en stor hvidhoved ørn fra et træ tæt ved vejen. Den flyver lige foran mig, jaget af to skrigende råger. Jeg er ved at vælte af cyklen af bar overraskelse. Ørnen er kæmpe-stor, sikke et vingefang. Et fantastisk syn. Desværre når jeg slet ikke at få kameraet frem. Men sikke en oplevelse.

Der er flere rensdyr på vejen som vi og bilerne må holde tilbage for. Vi møder mange modkørende Nordkapp-cykelister. Mange er to som er på tur, men der er også flere som kører alene.

Vi passerer et større vejarbejdsområde, hvor vejen består af grus og store skærver. Frokost i Skaidi, halvvejs på dagens etape. Her er der også flere andre cykelister der holder pause.

Vi passerer endnu et bjergpas inden det går nedad mod vandet ved Olderfjord. Vi drejer væk fra E6, som fortsætter østpå mod Kirkenes tæt ved den Russiske grænse. Vi skal nordpå ad E69 mod Nordkapp.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Russenes Camping i Olderfjord. Det er kombineret hotel- og campingplads. Her er mange russere!

Vi får verdens mindste hytte. I hytten er der dog blevet plads til 2 senge, 2 lænestole, et bord og et køleskab. Men pladsen er trang. Bade- og toiletforholdene er ikke de aller bedste og køkkenet er tarveligt – vi må spise ude i aften!

På hotellet kan vi komme på det trådløse netværk, mens vores tøj kører rundt i tørretumbleren. Aftensmad på kroen: Løvbøffer. Kaffe og ostekager bagefter.

Dagens etape blev på 99,6 km, som jeg kørte med en gennemsnitsfart på 20,1 km/t. – Vi har nu ialt kørt 3.160 km. Vi er 140 km fra vores mål !

Dag 34 – lørdag den 25 juni 2011 – fra Olderfjord til Honningsvåg:

Kl 8:00. Morgenmad på kroen til NOK 110 pr snude. Udenfor siler regnen ned! Og en kraftig nordlig blæst! Dagens etape er på ca 100 km langs kysten. Der er 5 lange tunneller på turen, den længste på 6,8 km, så her kan vi da køre i ly for regnen og blæsten.

I starten af turen er der lidt læ i form af lave buske og klipper. Men snart bliver det et mere åbent landskab. Her ude kan man rigtig mærke det barske vejr. Det er en hård omgang og der er mange bakker her langs kysten. Man må bide tænderne sammen og kæmpe.

Opmuntringer er der dog rigeligt af. Biler og motorcykler dytter og vinker og vi får masser af tilråb. Det holder jo humøret oppe. Der er spredte rensdyr langs vejen og jeg ser også en ræv, der lige har fanget en fugl. Igen kører jeg et stykke foran Kurt, venter på ham og kommer så igen hurtigt langt foran.

Jeg indhenter en enlig cykellist. Vi stopper begge op og giver hinanden high-five, griner og synes begge dette her er vandvittig vildt. Johan er fra Østrig på vej til Nordkapp. Vi følges lidt ad, men jeg taber ham på et tidspunkt. Møder ham igen ved indgangen til Nordkapp-tunnellen, hvor jeg venter på Kurt. Vi snakker lidt sammen igen og vi tager billeder af hinanden inden han cykler ind i tunnellen. Jeg venter videre på Kurt, som ankommer kort efter. Sammen cykler vi ind igennem kuldeporten og ind i Nordkapp-tunnellen, som går 212 meter under havet og har op til 9% stigninger. Det er helt vildt koldt herinde. Frostvejr og jeg har ingen vanter på !!

Der er frokostpause i et læskur lige efter tunnellen. Der skal betales afgift for at køre igennem Nordkapp-tunnellen, men for cyklister er det gratis!

Lige inden Honningsvåg kører vi igennem turens sidste tunnel. Den er 4.440 meter lang. 

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Honningsvåg. I udkanten af byen handler vi i den helt nyopførte REMA-1000, hvorefter vi fortsætter de sidste 5 km ud mod Nordkapp Camping.

Kl 16:30 ankommer vi til Nordkapp Camping. Jeg har været her før – i 2009 da jeg var på biltur herop sammen med 3 gode venner, så det er et kært gensyn.

Vi får en rigtig god hytte ikke langt fra bad- og toilet, som ligger i køkken-bygningen. Jeg bader først. Det er rigtig dejligt at komme i bad efter sådan en  barsk etape.

Dagens etape blev på ialt 104 km, som jeg har kørt med en gennemsnitsfart på 16,8 km/t. Nu er vi kun små 30 km fra målet!! 

Vi vasker og tørrer vores tøj – det trænger voldsomt. Jeg går i køkkenet for at lave aftensmad. Her er mange mennesker og der er trængsel ved de to komfurer. Men det er netop her man kommer i snak med mennesker. Her er mange forskellige nationaliteter: Russere, tyskere, en lidt halvskør franskmand, en schweizer, en australier. Vi kæmper om kogepladerne, men det lykkes mig at få lavet vores aftensmad: Forstegt kylling med kartofler og broccoli.

Der er en lille telt-plads bag vores hytte. Her ligger nu tre Nordkapp-cykellister i telt: En pige fra Australien, en ældre franskmand fra Paris og en ung schweizer, som kører på en liggecykel. Jeg tror nu at vores franske ven nærmest bor i køkkenet, for han er her altid. Han snakker meget, men han er nu meget rar. Vi må i receptionen for at komme på internettet. Aftenhygge i vores hytte med kaffe og kager.

Dag 35 – søndag den 26. juni 2011 – fra Honningsvåg til Nordkapp:

Efter morgenmaden er der kl 10:15 afgang fra Nordkapp Camping mod Nordkapp. Vejret er køligt med gråvejr.

Jeg har jo kørt turen før – i bil !! – Men jeg har glemt alt om den 9% stigning der starter lige efter campingpladsen. Over en strækning på mere end 3 km gå det bare stejlt opad. Der må kæmpes hårdt. Kurt er straks langt bagude. Mange opmuntringer fra forbi-passerende biler. 

På et tidspunkt kører en dansk bil ved siden af mig og jeg får masser af opmuntringer og spørgsmål. Jeg finder senere ud af at det var rejsejournalisten Anne-Vibeke Isaksen (også kendt fra TV4 mm). 

Helt oppe ad bakken slår tågebankerne imod mig. Der kommer flere små-bakker inden det går nedad et langt stykke, blot for at gå opad igen. Og igen med store stignings-procenter. Tågen bliver tættere og tættere.

Kl 12:30 ankommer jeg til Nordkapp – Adgangsbilletten koster NOK 150 for cykellister. Mange lykønskninger fra danske og udenlandske turister. Jeg er her, jeg klarede det. Det er sgu stort det her!! Har nu kørt ialt 3.290 km. Målet er nået.

Inde i den varme Nordkapp-hal ringer jeg til Anette. Jeg har en stor klump i halsen. Flere lykønskninger mens jeg venter på Kurt. Han ankommer kl 13:15, han klarede det også. 

Vi hanker op i cyklerne og trailerne. Slæber dem med ud til globussen, hvor vi får taget flere fotos.  Vi går lidt rundt og nyder udsigten. Vi må knibe os selv i armen. Jo – den er go nok – vi er her. Det er stort det her. Inde i den varme Nordkapp-hal igen, hvor vi besøger souvenir-butikken. Jeg køber trøjer til Anette og mig selv.  Jeg møder igen Johan fra Østrig og vi tar’ igen billeder af hinanden.

Så går Kurt og jeg i biografen og ser film om årstiderne ved Nordkapp. Vi spiser pølser i hallen og får en snak med vores tjener, der er dansker på  studenderjob.

På hjemturen klarer vejret lidt op. Der bliver flere foto-stop under vejs. Et stykke ad vejen følges jeg igen med Johan og pigen fra Australien. Sidst på eftermiddagen kommer Kurt og jeg tilbage til Nordkapp Camping. Så er det igen badetid inden jeg går i køkkenet og laver en go dansk hakkebøf med spejlæg, løg og brasede-kartofler. 

Igen mange mennesker i køkkenet og megen snak. Da jeg fortæller vores franske ven fra Paris, at vi skal bo på Kronstad Camping i Alta bliver han meget forfærdet og råder os til at holde os lang væk derfra! Han har været der. Der var ikke godt – Det må vi vist hellere tage til efterretning – jeg tror han mener det.

Vi går en aftentur i området. En tur til det nærliggende hotel, hvor vi får tiltusket os gratis kaffe og kage. I same-lejeren over for vores hytte er samerne nu ankommet. De er ved at lufte ud i hytten og rydde lidt op. Tidlig i seng – vi skal med bussen fra Honningsvåg i morgen tidlig.

Dag 36 – mandag den 27. juni 2011 – Fra Honningsvåg til Alta:

Tidlig op –  vi skal med bussen fra Honningsvåg kl 06:40. 

Vi vinker farvel til vores “french connection” (han er i hvertfald fra Paris) – han er også tidlig oppe, han skal med “hurtigruten” sydpå.

Samerens rensdyr er nu også ankommet – de græsser langs vejkanten. Så cykler vi ind mod Honningsvåg. 

Honningsvåg praler af at være verdens nordligste by. Den har ca 2.500 indbyggere. Hurtigruten stopper her på vejen til Kirkenes. Vi kører igennem byen til byens rådhus, hvorfra bussen til Alta afgår.

Vi venter og venter. Endelig kommer bussen. Vi får vores cykler og andet udsyr om bord og så går det sydpå.

Der er stop og busskifte i Olderfjord. Vores nye chauffør har boet nogle år i Brøndby, hvor han har bokset i den lokale bokseklub.  Endnu et stop på vejen i Skiadi. Kurt sover, han snorker. 

Kl 10:40 ankommer vi til Alta lufthavn efter en bustur på 4 timer. Det tog os 2 døgn at cykle turen den modsatte vej! Da vi tager vores cykler ud af bussens bagegerum opdager Kurt at hans cykel er punkteret på fordækket. Så skete det altså, turens første punktering.

Der er 3 dage til vores flyafgang hjem. Hos SAS forsøger vi at få ændret vores billetter til en tidligere afgang, men forgæves. 

Vi må finde overnatning i tre døgn her i Alta. Vi ringer til Alta River Camping og booker en god hytte for alle dagene. Og jeg ringer og afbestiller vores overnatning på Kronborg Camping, belært af vores franske ven. Vi vil bo ordentlig de sidste dage og til den pris vi skal betale på Alta River Camping bør alt være helt i orden.

Nu vil vi hygge os, forkæle os selv og rigtig nyde det oven på de seneste 5 ugers anstrengelser.Alta River Camping ligger ca 10 km vest for Alta.

På vej igennem byen vælter jeg ved en udgravning på cykelstien. Der skete ikke noget, men jeg blev gal over den manglende afmærkning og bander højlyst. 

Ankomst til Alta River Camping kl. 12:15. Her ser dejligt ud. Campingpladsen ligger lige ud til Alta-elven. Det hele er omgivet af store bakker og bjerge.

Vi har fået en rigtig dejlig rækkehus-hytte (en ende-hytte) Vi har hver vores værelse. Vi har eget bad og toilet og fine køkkenforhold, en dejlig stue med fladskærm m.m., rigtig dejligt – og dyrt – NOK 1.000 pr. døgn. Men ok, vi fortjener lidt forkælelse nu. Nu skal vi slappe af.

Efter en lille frokost cykler vi tilbage til Alta for at købe ind til en hyggelig aften. Aller først går turen til vin-monopolet. Dernæst går det videre til Rema-1000. 

Det bliver til en dejlig aftensmad med torske-filet, kartofler og grønsager samt hvidvin. Bagefter den obligatoriske aftenkaffe med kager til.

Dag 37 – tirsdag den 28. juni 2011 – Alta:

Vi sover længe.

Efter morgenmad tager vi på en lille træningstur på 50 km på de omkring liggende veje. Træningen skal holdes vedlige. Turen var egentlig tiltænkt som en turist-tur, men jeg kunne ikke helt lade være med at give den gas. 

Det er dejligt vejr, solen skinner fra en skyfri himmel. Efter frokost cykler vi ind på Alta museum og kigger på de verdensberømte helleristninger. Vi leger rigtige tourister.

Endnu en tur til Rema-1000 og så tilbage til vores hytte og nyde aftensmaden: Hakkebøf med spejlæg, pasta og grønsager.

Dag 38 – onsdag den 29. juni 2011 – Alta:

Igen i dag tager vi på en træningstur ad samme rute som i går. Jeg kører de 50 km i et ganske bakket terræn med en gennemsnitsfart på 26,4 km/t. 

Bagefter ordner vi vores cykler og trailere og pakke dem sammen til hjemturen i morgen. 

Og vores tøj bliver vasket og tørret. Vi glæder os meget til at komme hjem nu. 

Efter en lille eftermiddagslur aftensmad bestående af “Lutefisk” med pasta og grønsager. Det smager ikke specielt godt !!! En lille aften-gåtur og så i seng. Vi skal meget tidlig op i morgen – vi skal hjem !

Dag 39 – torsdag den 30. juni 2011: Alta – Dragør:

Tidligt oppe. Den bestilte taxa ankommer kl 06:00 – Regnvejr!

Kl 06:30 er vi og al vores bagage checket ind hos SAS i Alta lufthavn. Pris for ekstrabagage/cykler NOK 325 pr. mand – se det er billigt. Nu er det bare at slappe af og vente på fly-afgangen kl 07:35 til Oslo, med mellemlanding i Tromsø (her regner det også).

Kl 10:20 lander vi i solskin i Oslo. To timer senere afgang mod København, hvor vi lander kl 13:30. Også sol.  Flyet var over-booket fra Oslo – men vi klarede frisag.

Nu er vi hjemme. Herligt! Stor modtagelse i lufthavnen af kærester, børn og børnebørn. Super skønt ! Dejligt at være hjemme igen.

Lidt mærkeligt at se dem alle igen/ det hele igen efter at have været væk i så lang tid. En dejlig aftensmad hjemme i egen stue: En super lækker bøf fra slagteren. Sove i sin egen seng igen – med dyner og det hele! De næste dage vil blive brugt til at komme sig efter turen og alle oplevelserne.

Turen er slut – efterskrift:

En helt fantastisk tur er slut. 

Målet med turen var at den skulle være lang, udfordrende og med store naturoplevelser. Dette er til fulde blevet opfyldt. Mine forventninger til turen var meget store. Jeg er ikke blevet skuffet.

Naturoplevelserne har været utrolige. Det har været fantastisk at kunne sidde på sin cykel og køre igennem det ene flotte landskab efter det andet. Der har været god tid til at se, lytte, dufte og nyde at være en del af dette sceneri – bare suge det hele til sig.

Naturen er flot både i Sverige og Norge (mest i Norge – de er heldige de nordmænd). Årstiden for turen tror jeg også var rigtig godt valgt. Lyden af vand sidder stadig i ørerne (og fåre-bjællerne). Der var masser af vand i elve og masser af vandfald. Der var endnu sne-rester tilbage på bjergene og der var masser af blomster.

Landskaberne har været meget afvekslende – dybe svenske granskove, store åbne marker, store søer, dybe fjorde, grønne bakker, golde og barske landskaber, store bjerge og klipper. Flotte broer, lange tunneller, masser af færger.

Hver dag bød på nye oplevelser og man kunne stadig blive overrasket.

Vi mødte under vejs en masse mennesker fra mange forskellige lande. På vej nordpå eller sydpå. På cykeltur. På motorcykler. I bil. Med campingvogn. I Mobil-home. Det var spændende at tale med mange af disse mennesker, høre om deres oplevelser og fortælle om vores egne. Der er rigtig mange som har Nordkapp som mål eller delmål.

Vores cykler, trailere og danske flag skabte megen opmærksomhed.

Jeg har været grundig i min planlægning af turen – alt klappede, næsten 100 %. Jeg har trænet flittigt og i al slagt vejr. Det var dejligt at mærke at det var hele træningsindsatsen værd og at kroppen var forberedt og klarede turen i fin stil .

Her er lidt erfaringer fra turen:

Vores racer-cykler passede perfekt til turen og til vores trailere. Cyklerne blev rengjort nogle gange under vejs, kæden blev ofte tørret af og fik lidt ny olie, så cyklerne kørte fint. Ingen punkteringer. Ingen nævneværdige uheld. Cyklerne havde inden turen været til klargøring hos Cykelgården i Greve. Og det kunne mærkes.

De et-hjulede cykeltrailere har været overraskende nemme at køre med. Til sidst mærkede man dem slet ikke. Taskerne var vandtætte og kunne sagtens rumme vores medbragte udstyr og de madvarer vi købte under vejs.

Vi havde begge nogle rummelige sadel-tasker, Rixen/Kaul (vandtæt) til kameraer, værktøj m.m. Også disse fungerede efter hensigten.

Vi havde valgt at tage så lidt bagage med som over hovedet muligt. Jeg har brugt meget tid på forberedelse af dette og få pakket rigtigt. Så lav vægt som over hovedet muligt. Bagagen var pakket i forskellig-farvede snøre-poser som var lette at finde i den store taske, det fungerede rigtig godt. Let at gå til – let at pakke sammen igen. Jeg manglede ikke noget og fik brugt det meste undervejs. Det der blev brugt mindst var mygge-balsam og reservedele til cyklerne. Men det var nu alligevel betryggende at have det med. Det jeg var aller mest glad for at have med var hjelm-overtrækket og den gule sikkerhedsvest.

Ruten:

Udgangspunktet var at følge de svenske og norske cykelruter. Disse var fint skiltet i Sverige og nemme at følge. I Norge så vi kun rute-skilte da vi kørte over Senja-halvøen. Men uanset skilte – så fulgte vi stort set den planlagte rute. Kun få steder kørte vi forkert vej. Fordelen ved at følge disse cykelveje var at der ikke var så meget trafik og at de går gennem naturskønne landskaber.

Vi havde medbragt bilkort. Vi kunne måske godt have brugt mere detaljerede kort. Men det var et bevidst valg for vi havde begge to cykelcomputere, Garmin 705 med kort. Disse var rimelig gode at navigere efter. Når blot man følger alm. landevej.  Der var dog en enkelt gang hvor det gik helt galt.

Et par gange måtte vi spørge om vej. Det var ikke nogen succes, den ene gang kostede det os en omvej på 20 km og så på et tidspunkt vi bestemt ikke havde brug for det!!

Ernæring:

Der blev hurtigt indarbejdet faste rutiner. Som regel handlede vi i supermarkeder der lå tæt på vores overnatningssted for at vi ikke at skulle slæbe varerne så langt. Priserne i Sverige var acceptable, men i Norge !!! – Uha. REMA1000 blev her den foretrukne, da denne var billigst. Vi købte ind fra dag til dag. Vi spiste “ude” et par gange, men ellers tilberedte vi vores aftensmad i vores hytte eller fælleskøkken og brugte det udstyr der var på stedet. Dette var ofte noget af en udfordring!! Det var hyggeligt at være i fælles-køkkenet, for her mødte man andre på tur, og kunne udveksle erfaringer.

Aftensmad bestod afvekslende af typisk ris, pasta, kød, kylling, fisk, grønsager.  Aftenkaffe med kager.

Morgenmad bestod af yoghurt, mælk, kaffe, brød med ost, pålæg, æg, nutella – masser af nutella !

Om morgenen smurte vi samtidig vores madpakker som for det meste bestod af brød og forskelligt pålæg.

Som mellem-måltider undervejs spiste vi utallige energi-barer.

Vi var konstant sultne og spiste meget, men ikke nok til helt at holde vores vægt.

Overnatninger:

Vi havde hjemmefra bestilt den første dags overnatning og to overnatninger på Nordkapp.  Resten blev planlagt og bestilt under vejs. Og det fungerede fint.

I Sverige overnattede vi på vandrehjem i Norge valgte vi campinghytter. Standarden var meget afvekslende og det var priserne også – fra 300 kr til 1.000 kr. pr. nat.

De bedste steder: Vandrehjemmet i Hjo, Hemfjällsgården i Sälen, Rorbur i Å, Farmen på Andøya, hytten i Bleik, og lejligheden i Andenes.

Det dårligste sted: Mevik camping.

Helbred:

Der har kun været små-problemer. Kurt fik lidt overanstrengelse af det ene ben, som han fik nogle piller for. Han klagede også lidt over begyndende siddesår. Vi smurte os begge flittigt med kopattesalve og for mit vedkommende klarede jeg mig igennem uden problemer med bagdelen.

De sidste dage af turen kunne jeg godt mærke at benene var trætte og havde lidt svært ved at komme i gang. Men når benene først var kommet i gang så kørte de bare.

Lidt statestik fra turen: 

Jeg har ialt kørt 3.442 km 

Jeg har siddet i sadlen i 176 timer og 1 minut 

Min gennemsnits hastighed har været 19, 6 km/t 

Min højeste fart var 56 km/t 

Mine totale højde-meter for turen er 31.447 m 

Min gennemsnitspuls har været 116 bpm 

Min højest målte puls var 166 bpm 

Mit totale kalorieforbrug blev 107.091 C 

—————————————————————————————————